Gdy idziesz do lasu z wyobrażeniem swojego koszyka pełnego borowików i koźlaków, a znajdujesz same maślaki, to... SIĘ CIESZ!!! Bo gdy spróbujesz maślaczków według tego przepisu, to będziesz prosić o jeszcze J W zasadzie to mogę powiedzieć, że są dwie wersje tej potrawy... podstawowa - gdy chcesz zjeść grzybki jeszcze na działce i masz w pobliżu tylko zasoby z ogrodu) i wersja wypasiona - dla poszukiwaczy bardziej wyrafinowanych smaków.
| Maślaki Z Czochem
Do wersji podstawowej potrzebujesz: 0,5 kg maślaków (małych, ze „skórką”) 1 mała cebula 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek masła 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz
Lekko zeszlić na maśle drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić grzyby pokrojone na ćwiartki, smażyć aż się zrumienią, a potem przykryć i dusić ok 15 minut. Pod koniec dodać trochę soli, świeżo zmielony pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Zajadać się!
źródło fot.: www.przyrodapolska.pl
| Wersja wypasiona jest bogatsza o kilka składników: pół pęczka bazylii 4 orzechy włoskie 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oleju
Początek ten sam, jak już grzyby się duszą... wymieszać posiekane zioła i orzechy z odrobiną soli i ucierać dodając powoli olej, wymieszać z czosnkiem i serem. Pastę dodać do grzybów i dusić jeszcze ok 5 min.
|
|