Strona główna | Mapa serwisu | English version
    

Gdy Cię pocałuję,
Trzy dni w gębie cukier czuję...
sezonowa
Pasjonetka > Smaczność > sezonowa
 L A T O


Gdy idziesz do lasu z wyobrażeniem swojego koszyka pełnego borowików i koźlaków, a znajdujesz same maślaki, to... SIĘ CIESZ!!! Bo gdy spróbujesz maślaczków według tego przepisu, to będziesz prosić o jeszcze
J

W zasadzie to mogę powiedzieć, że są dwie wersje tej potrawy... podstawowa - gdy chcesz zjeść grzybki jeszcze na działce i masz w pobliżu tylko zasoby z ogrodu) i wersja wypasiona - dla poszukiwaczy bardziej wyrafinowanych smaków.
                                                                                                                            
Maślaki Z Czochem

Do wersji podstawowej potrzebujesz:

0,5 kg maślaków (małych, ze „skórką”)
1 mała cebula
1 pęczek natki pietruszki
5 łyżek masła
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Lekko zeszlić na maśle drobno pokrojoną cebulę. Wrzucić grzyby pokrojone na ćwiartki, smażyć aż się zrumienią, a potem przykryć i dusić ok 15 minut. Pod koniec dodać trochę soli, świeżo zmielony pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Zajadać się!

źródło fot.:
www.przyrodapolska.pl
   
Wersja wypasiona jest bogatsza o kilka składników:
pół pęczka bazylii
4 orzechy włoskie
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oleju

Początek ten sam, jak już grzyby się duszą... wymieszać posiekane zioła i orzechy z odrobiną soli i ucierać dodając powoli olej, wymieszać z czosnkiem i serem. Pastę dodać do grzybów i dusić jeszcze ok 5 min.
     


Wszystkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treści są własnością autora strony i mogą być wykorzystywane wyłącznie za jego zgodą.